Ceny hudebních kritiků Apollo 2023 získaly Anna Vaverková a Nivva

03.05.2024 09:26 - Tisková zpráva | foto: Kabinet Records

Ve čtvrtek 2. května večer byly v pražském Lucerna Music Baru uděleny Ceny české hudební kritiky Apollo 2023. Udílely se ve dvou kategoriích, a to Album roku a Singl roku. Úzká porota cen Apollo 2023 rozhodla o vítězích takto: za nahrávku "Pozdravy z polepšovny" ocenila Annu Vaverkovou, singlem roku se stala skladba "Sirens" od Nivvy.

"Anna Vaverková na svém debutovém albu 'Pozdravy z polepšovny' vybrousila svůj specifický rukopis, kterým nadchla už na EP 'Roztomilá holka'. Na českou scénu vnesla unikátní kombinaci přístupného písničkářství a imaginativního textařství a porota cení hlavně její odvahu nebát se být divná. Bez okolků a s poetikou sobě vlastní vypráví o absurditách každodennosti, chuti prostě nedorazit do práce nebo vykloubených požadavcích rodičů na své děti. Její deska ve výsledku hlavně připomíná na jak vetchých základech stojí realita, kterou považujeme za takzvaně normální," zdůvodnila rozhodnutí Úzké poroty v kategorii Album roku její zástupkyně, hudební publicistka Aneta Martínková (Radio Wave).

"Před dvaadvaceti lety představil světu Al Pacino ve snímku 'S1m0ne' první počítačem vytvořenou herečku. Sci-fi nedávné minulosti je dnešní realitou. Singl roku získává audiovizuální projekt prezentovaný digitální avatarkou. Skuteční umělci se ztrácí v anonymitě, pozornost plně získává pohlcující 3D vizualizace, mistrná experimentální elektronika a něžný zpěv. Stejně jako mýtické sirény lákaly námořníky do hlubin moře, Nivva singlem 'Sirens' láká do hlubin online prostoru a jeho temných zákoutí. A my se nechali spokojeně zlákat," vysvětlila rozhodnutí poroty v kategorii Singl roku hudební publicistka Kristina Kratochvilová (Deník N). Za projektem Nivva stojí především producent a skladatel Ondřej Mikula, známý také pod jménem Aid Kid.

Udílení, na němž živě s půlhodinovými sety vystoupili Yasha 96, Ohm Square a November 2nd, bylo živě přenášeno prostřednictvím iVysílání České televize. Sledovat jej bude možné i ze záznamu na tomto odkazu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY